Beleidsmedewerker energietransitie OV en spoor

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat


Datum: 3 weken geleden
Stad: Den Haag, Zuid-Holland
Salaris: € 12 per uur
Contract type: Voltijd
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Functieomschrijving

Het spoor speelt een belangrijke rol in de duurzaamheidsopgave van Nederland. Iedereen is het er wel mee eens dat een trein die goederen vervoert beter is voor het klimaat dan de vele vrachtwagens op de weg. Daarnaast wordt fossiele energie steeds meer vervangen door duurzame alternatieven. Deze twee transities zorgen ervoor dat er meer goederenvervoer en ook meer gevaarlijke stoffen per spoor vervoerd zullen worden. Als beleidsmedewerker draag jij bij aan het maken van beleid rondom de bijdrage van het spoor aan de energietransitie en de veiligheid ervan. Lees snel verder over de inhoud van deze rol!

Hoe jij bijdraagt in je rol
Je komt als beleidsmedewerker energietransitie te werken in een omgeving waar mijlpalen belangrijk zijn, vanuit hier kijken wij naar ons einddoel, moeten we tussentijds bijsturen, kunnen we doorgaan of moeten we nog extra of andere partijen aansluiten.

In deze rol balanceer je tussen verschillende feiten en emoties. Je kunt denken aan de volgende feiten:

  • voor de energietransitie zijn meer gevaarlijke stoffen nodig
  • het spoor is de veiligste manier om deze gevaarlijke stoffen te vervoeren

Emoties waar je rekening mee moet houden zijn:

  • treinen met gevaarlijke stoffen die door stadscentra via het spoor gaan, veroorzaken angst bij omwonenden en lokale bestuurders
  • de beoogde groei van het spoorgoederenvervoer en de toename van gevaarlijke stoffen per spoor verhevigen deze discussie

Als beleidsmedewerker speel je een belangrijke rol bij het vinden van de juiste mix van instrumenten voor een verantwoorde en veilige groei van het vervoer. Dit vergroot het politieke en maatschappelijke draagvlak, draagt bij aan de duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen, en behoudt tegelijkertijd de steun van het bedrijfsleven.

Concreet betekent dit dat jij met het team invulling gaat geven aan het toekomstbeeld van het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor. Eén van de vragen die jij zal beantwoorden is: ‘Welke groei kan het spoor en de omgeving daarvan aan?’. Verder ga je aan de slag met het uitwerken van instrumenten om de groei van het vervoer van gevaarlijke stoffen te accommoderen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Een Nederland dat goed bereikbaar is voor mensen en goederen, op een veilige en duurzame manier, via het openbaar vervoer en het spoor. Dat is waar de Directie Openbaar Vervoer en Spoor van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag zich voor inzet, en waar jij ook graag aan wilt bijdragen.

Jij wordt bijvoorbeeld enthousiast van het verkennen van verplichte routes of het onderzoeken van de inzet van beprijzing om gewenst gedrag te stimuleren. Ook ben je betrokken bij de implementatie van een nieuw landelijk stelsel met voorwaarden waaraan emplacementen (spoorparkeerplaatsen) waar voertuigen komen met gevaarlijke stoffen moeten voldoen.

Jij gedijt in een dynamische rol binnen een team, waarbij je schakelt tussen langetermijnontwikkelingen, zoals een toekomstvisie, en concrete maatregelen in het hier-en-nu.

Ons onderwerp krijgt regelmatig aandacht in de krant en wordt uitgebreid besproken in de Tweede Kamer. Je vindt het uitdagend om tegengestelde belangen te overbruggen en op zoek te gaan naar praktische oplossingen. Deze dynamiek in onze werkomgeving geeft jou veel voldoening!

Kortom, een interessante baan waar we je graag meer over willen vertellen. Wil jij ook meer over ons en over de baan weten? Dan staat Kerwin Doelwijt, clustercoördinator spoorveiligheid, via 06-25358332. Hij staat je graag te woord over alle ins en outs.

Functie-eisen

  • je hebt ervaring met het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving van de (Rijks)overheid
  • je bent op de hoogte van (internationale) ontwikkelingen in de politiek en binnen de politieke en ambtelijke top
  • je benadert de juiste mensen om steun, medewerking of invloed te verkrijgen
  • je zoekt de samenwerking op en stemt daarbij het eigen werk af op anderen

Je herkent je in de volgende eigenschappen:-

Jij neemt graag initiatief om tot het gezamelijke resultaat te komen! Hierin straal jij eigenaarschap uit en weet jij creatief je oplossingen en standpunten helder en overtuigend over te brengen.

Arbeidsvoorwaarden

  • Salarisniveauschaal 12, schaal 13
  • MaandsalarisMin €4.278 – Max. €7.094 (bruto)
  • DienstverbandArbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
  • ContractduurVast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd
  • Minimaal aantal uren per week36
  • Maximaal aantal uren per week36

Overige arbeidsvoorwaarden

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

  • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten
  • om bij ons te werken, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen, ook als je een interdepartementale transfer maakt. De kosten voor het aanvragen van een VOG worden door ons vergoed
  • het inwinnen van referenties kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, maar dit doen we altijd in overleg met jou.
  • het maken van een casus en (online) screening via onder meer databanken kunnen deel uitmaken van het sollicitatieproces.
  • inschaling vindt plaats op basis van ervaring

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Hoe te solliciteren

Om op deze vacature te solliciteren, moet u machtigen op onze website. Als je nog geen account hebt, registreer je.

Plaats een CV

Vergelijkbare vacatures

Assistent Storemanager 38 uur Den Haag

Howard Payne University, Den Haag, Zuid-Holland
15 uur geleden
Locatie: Den HaagContactZo Kun Je Me BereikenE-mail : [email protected] van je werk een sport als Assistent StoremanagerBen jij een motiverende teamplayer met commercieel inzicht? Dan scouten we jou graag voor de rol van assistent storemanager in onze Intersport Twinsport-winkel in DEN HAAG. Solliciteer nu!Fuultime - 32-38 uur per weekJij bent een gedreven teamplayer met commercieel inzichtSamen met de storemanager van...
Howard Payne University

Document Controller, Den Haag

Bennet & Boss, Den Haag, Zuid-Holland
3 dagen geleden
Do you have experience in filling, tracking, and distributing engineering documents for capital projects as well as costs, schedules, and progress reports?We are looking for a Document Controller to manage and oversee the handling of all project-related documents, ensuring accurate recording, updating, and safekeeping of technical drawings, engineering plans, and other crucial documents necessary for project execution and compliance.Tasks &...
Bennet & Boss

Fashion verkoopspecialist in Den Haag | Intersport Twinsport

Intersport Twinsport, Den Haag, Zuid-Holland
3 weken geleden
Locatie: Den Haag Solliciteer nu Maak van je werk een sport als Fashion verkoopspecialist Je staat bekend als sport- en modeliefhebber, hebt goede verkoopskills en je bent ook nog eens op de hoogte van de nieuwste mode- en sporttrends? Dan zoeken wij jou voor deze afwisselende baan als allround verkoopspecialist bij Intersport Twinsport in Den Haag. Solliciteer nu! Fashion verkoopspecialist...
Intersport Twinsport