BESTUURS-/KABINETSADVISEUR

Gemeente Heerenveen


Datum: 1 week geleden
Stad: Heerenveen, Friesland
Contract type: Voltijd
Gemeente Heerenveen
Ben jij de representatieve verbinder met kennis van representatie en protocol die gevraagd en ongevraagd (strategisch) advies geeft aan de burgemeester en het college? Neem je graag het voortouw en voel je je als een vis in het water in het openbaar bestuur? Dan komen we graag met je in contact.

Dit ga jij doen

Als bestuurs-/kabinetsadviseur ben je de schakel tussen bestuur, directie en organisatie en de spin in het web van alles wat met kabinetszaken en representatie te maken heeft. Bij belangrijke momenten neem jij het voortouw en je adviseert het college over representatie. Voor de uitvoering van kabinetstaken kun je een beroep doen op je collega’s van het bestuurssecretariaat en communicatie. Je bent een sparringpartner voor de burgemeester en je biedt (strategische) ondersteuning op maat door het begeleiden van overleggen, en advisering over beleids- en besluitvormingsprocessen binnen de portefeuille. Daarnaast ben je extern gericht en draag je bij aan de opbouw van het netwerk van de burgemeester en de zichtbaarheid van de gemeente.

Taken

 • Fungeren als sparringpartner, klankbord en vertrouwenspersoon voor de burgemeester. Hiermee zorg jij als adviseur voor de versterking van de bestuurskracht.
 • Gevraagd en ongevraagd (strategisch) advies geven; tijdig signaleren en interpreteren van in- en externe ontwikkelingen voor de burgemeester, directieleden en afdelingshoofden.
 • Gevraagd en ongevraagd advies geven aan ambtelijke collega’s over voorstellen binnen de portefeuille van de burgemeester die worden geagendeerd voor het college, en waar nodig meedenken en adviseren over het voortraject en toetsen van voorstellen, memo’s en (de ontwikkeling van) nieuw beleid.
 • Voorbereiden en indien nodig aanwezig zijn bij commissie- en raadsvergaderingen ter ondersteuning van de burgemeester.
 • Aftasten van gevoeligheden in de verschillende vergaderingen en hierop acteren richting de burgemeester.
 • Adviseren over de externe oriëntatie van de burgemeester, het college en de gemeente, en het begeleiden van de burgemeester bij representatieve activiteiten.
 • Je bent de spiegel voor de bestuurder op effecten van het beleid en hun optreden in de samenleving.
 • Het coördineren van officiële bezoeken, ontvangsten, recepties e.d. als onderdeel van het verder opbouwen en onderhouden van bestuurlijke en politieke contacten en netwerken op lokaal, regionaal en nationaal niveau.
 • De organisatorische eindverantwoordelijkheid voor jaarlijks terugkerende evenementen.

Dit ben jij

Voor deze functie vinden wij het belangrijk dat je de volgende kennis en ervaring meebrengt:

 • Je hebt ruime ervaring als bestuursadviseur, kabinetsadviseur, strategisch communicatieadviseur of een soortgelijke functie binnen de overheid.
 • Je hebt ruime ervaring met het werken in een complex krachtenveld tussen de bestuurlijke en de ambtelijke organisatie.
 • Je hebt minimaal een hbo afgeronde opleiding en hbo / academisch werk- en denkniveau.
 • Je hebt kennis van of affiniteit met etiquette en protocol.

Daarnaast ben je een representatieve en stevige persoonlijkheid met relativeringsvermogen. Je gebruikt je creativiteit in het werk. Je bent politiek-bestuurlijk zeer sensitief. Je ziet verbanden tussen portefeuilles, doorziet en overziet een coalitiebelang en tegelijkertijd de specifieke rol/taak van een bestuurder. Je schakelt net zo makkelijk met een bestuurder als met de ambtelijke organisatie, en functioneert daarbij soms als scharnier, soms als zeef, soms als doorgeefluik, soms als drempel, soms als luis in de pels, soms als aanjager, soms als een mix van rollen, maar altijd positief-kritisch en gericht op het goed functioneren van de burgemeester, zowel in haar relatie naar de gemeenteraad als naar de ambtelijke organisatie. Je hebt uitstekende communicatieve en adviesvaardigheden en hebt het vermogen om mensen te overtuigen. Ook kun je omgaan met tegengestelde belangen, ben je resultaatgericht, stressbestendig en werk je gestructureerd. Gelet op de aard van de functie verwachten we van jou flexibiliteit in je werktijden en bereikbaarheid binnen en buiten kantoortijden.

Dit zijn wij

Je maakt deel uit van het team bestuursadviseurs. Dit team bestaat uit 4 adviseurs die de wethouders ondersteunen. De (combinatie)functie van bestuurs-/kabinetsadviseur is nieuw en is gericht op de ondersteuning van onze burgemeester en het doorontwikkelen van de kabinetszaken binnen onze gemeente. De bestuursadviseurs maken onderdeel uit van het team Communicatie & Bestuurszaken van de afdeling Organisatie & Communicatie. Naast de bestuursadviseurs bestaat dit team (circa 20 personen) uit het bestuurssecretariaat en team communicatie. Het team bestuursadviseurs is een team dat op elkaar kan bouwen en in gelijkwaardigheid samen optrekt om het beste uit het college te halen. Hierbij focust iedere bestuursadviseur zich op een bestuurder en werken ze samen voor de college of organisatiebrede opgaven. Ieder werkt vanuit haar eigen kracht en altijd constructief in samenwerking.

Dit krijg je van ons

In Deze Functie Krijg Je De Vrijheid Om Je Eigen Initiatieven In Te Zetten En Je Optimaal Te Ontwikkelen. Er Gebeurt Veel, Wat Afwisseling Geeft In Je Werk. Daarnaast Hebben We Een Buitengewoon Goede Cao

 • Je salaris bedraagt maximaal € 5.997,- bruto per maand, bij een 36-urige werkweek (schaal 11);
 • Je krijgt een Individueel Keuze Budget (IKB), van 17,05% van je bruto salaris, zodat jij je eigen arbeidsvoorwaarden kunt kiezen;
 • Je bouwt een goed pensioen op via het ABP.

De arbeidsovereenkomst is tijdelijk en loopt gelijk aan de huidige collegeperiode (2026). Een aanstelling in de vorm van detachering behoort tot de mogelijkheden.

Dit is onze gemeente

Sporthoofdstad van het Noorden, en de economische motor van de provincie. Maar ook een gemeente van 21 dorpen, weidse vergezichten en unieke natuur. Een gouden plak waar stad en platteland elkaar ontmoeten. Met ruim 50.000 inwoners is Heerenveen één van de grotere gemeenten van Friesland. Eigenzinnig en creatief; dynamisch en ambitieus. Een gemeente vol kwaliteiten, maar ook vol uitdagingen. Samen met inwoners en ondernemers bouwen zo’n zeshonderd professionals aan een leefbaar, veilig en duurzaam Heerenveen. Hierin gaan we elke dag samen voor goud.

Wil je weten waarom je toekomstige collega's trots zijn op de gemeente en wat ze te vertellen hebben over hun werk? Neem dan een kijkje op: https://www.heerenveen.nl/actueel/werkenbij/

Goed Om Te Weten

 • Het maken van een persoonlijkheidstest kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Voor deze functie is bij indiensttreding een positieve Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
 • De gesprekken vinden waarschijnlijk plaats op donderdagmiddag 6 juni.

Wil je meer weten?

Voor verdere informatie over de functie kun je terecht bij:

Sietske Postma Teamleider Communicatie & Bestuurszaken a.i.

06 27 30 23 23

[email protected]

Voor informatie over sollicitatieprocedure en de rechtspositie kun je terecht bij :

Sietske Hijlkema Adviseur P&O

06 42 64 19 28

[email protected]

Online solliciteren?

Heb je interesse in deze vacature? Stuur dan een e-mail met cv en motivatie naar: [email protected]

We lezen graag wat jouw motivatie is om op deze vacature te reageren.

Sollicitaties moeten uiterlijk 26-05-2024 binnen zijn.

Solliciteer

Hoe te solliciteren

Om op deze vacature te solliciteren, moet u machtigen op onze website. Als je nog geen account hebt, registreer je.

Plaats een CV

Vergelijkbare vacatures

Senior Technical Sales Representative

Search X Recruitment, Heerenveen, Friesland
1 week geleden
Een passie voor innovatie gecombineerd met een drive voor topkwaliteit en betrouwbaarheid, dat is de garantie waar de klanten van deze experts op mechatronics gebied op kunnen rekenen.Vertel me meer…Voor veel organisaties in de industriële sector is het van groot belang om continu de productiviteit te verhogen. Zodat ze de veranderingen in deze competitieve branche kunnen bijhouden en altijd kunnen...
Search X Recruitment

Allround monteur, Heerenveen

Green Resource Group, Heerenveen, Friesland
2 weken geleden
De opdrachtgeverWerken bij Ausnutria betekent werken bij een professionele, snel groeiende en internationale zuivelonderneming. Bij Ausnutria in Nederland werken ruim 700 medewerkers verspreid over ons hoofdkantoor in Zwolle en onze productielocaties in Ommen, Kampen, Leeuwarden en Heerenveen. Werken bij Ausnutria betekent werken bij een organisatie met een open, nuchtere, maar vooral ondernemende bedrijfscultuur. Dit vereist van medewerkers dat ze een...
Green Resource Group

Projectleider Kunstwerken

Eminent Groep, Heerenveen, Friesland
3 weken geleden
Functieomschrijving . Je komt terecht bij een toonaangevende ontwerper van kunstwerken. Ze zijn op zoek naar een projectleider die zich voor 100% wil inzetten tijdens de mooiste civieltechnische projecten.Je werkt nauw samen met de projectmanager en stuurt op dagelijkse basis de projectteams aan. Je houdt je bezig met met het opstellen van offertes, (financiële) rapportages, plannen van aanpak en risicoanalyses....
Eminent Groep