Online Architect

Ministerie van Algemene Zaken


Datum: 1 week geleden
Stad: Den Haag, Zuid-Holland
Contract type: Voltijd
Ministerie van Algemene Zaken

Functieomschrijving

Werken in de online communicatie met een stevige kennis en ervaring in de IT? Je vaardigheden inzetten voor allerlei organisaties binnen de Rijksoverheid? Ontwerpen in een cloudomgeving, schakelen met DevOps teams om tot de beste oplossing te komen? Die combinatie vind je in deze baan! Staat voor jou de gebruiker altijd centraal? Zie jij jezelf als schakel tussen communicatie en IT en kan jij complexe zaken goed en eenvoudig uitleggen? Zie jij de vraag achter de vraag, en zet je die om in gestandaardiseerde oplossingen? Dan zoeken we jou! Ook wanneer jij je in de richting van adviseur Online architectuur van de rijksoverheid wilt ontwikkelen, horen wij graag van jou!

Wat ga je doen?
Als Online Architect bij Online Advies is geen dag hetzelfde. Samen met je collega-architecten ben jij het technisch geweten van Online Advies. Het ene moment ben je in gesprek met een bouwteam over een nieuwe inrichting binnen het Platform Rijksoverheid Online (PRO). Het andere moment praat je met een Product Owner over de backlog van een cloudproject waar jij dé architect van bent. Of je neemt deel aan een brainstormsessie met je collega-architecten om een referentiearchitectuur te bepalen... Tussen de bedrijven door krijg je veel vragen en verzoeken op je afgevuurd, en wijs je mensen de juiste weg naar de gewenste oplossing. In deze dynamiek voel jij je thuis. Is dit jou op het lijf geschreven? Dan zouden wij wel eens heel goed bij elkaar kunnen passen!

“Het is echt leuk dat we geen ICT-bedrijf zijn maar een communicatieclub. We doen het echt met weinig mensen, en je krijgt daarmee de kans je met alles te bemoeien. Ook als ik iets vind van UX, wordt daar naar geluisterd.” Uit interview met architecten Michael en Michel

Waar werk je aan?
Op PRO draaien meer dan 500 websites en online magazines van de Rijksoverheid van meer dan 60 organisaties. Bekende voorbeelden zijn Rijksoverheid.nl, Defensie.nl, Nederlandwereldwijd.nl en Koninklijkhuis.nl Het Platform biedt ook online oplossingen zoals digitale nieuwsbrieven, tooling voor inzicht in bezoekcijfers en zorgt ervoor dat dit alles aan de laatste eisen voor rijkswebsites voldoet. De doorontwikkeling van het Platform en bijbehorende applicaties is uitbesteed aan externe organisaties. Momenteel zijn er zes multidisciplinaire scrum-devops teams werkzaam. Deze teams werken nauw samen met team Architectuur. Dit team is verantwoordelijk voor de visievorming op de software-architectuur, het beheer van de referentie-architecturen en het toezien op de naleving hiervan. Team Architectuur draagt daarnaast bij aan projecten om het Platform kwalitatief te verbeteren.

Als Online Architect:
 • ontwikkel je een visie op het Platform vanuit (enterprise)architectuur-perspectief (software- en infra-architectuur, tooling, security, etc.),
 • ben je verantwoordelijk voor de richting van de doorontwikkeling, uitbouw en positionering van het Platform,
 • stel je kaders en richtlijnen op voor de software-architectuur, en onderhoudt die,
 • draag je deze kaders en richtlijnen uit,
 • begeleid en ondersteun je je collega’s vakinhoudelijk, en je treedt op als vraagbaak,
 • draai je als architect mee in projecten, en voer je incidenteel 'proof of concepts' uit en
 • denk en werk je mee aan innovatie en verbetering van het Platform.

Voor wie werk je?
Je werkt voor Nederland. Dat zijn dus zo’n 18 miljoen potentiële ‘gebruikers’ van onze dienstverlening. Wij helpen de Rijksoverheid om beter online te communiceren met deze gebruikers. Hun behoefte staat centraal, niet de gebruikte techniek of de organisatie. Weliswaar moet de techniek wel onderhouden worden en is een robuuste architectuur van belang. Onder andere met behulp van een referentiearchitectuur zorg je dat de gebruikers ook over een aantal jaar goed kunnen worden geholpen. Deze architectuur ontwikkelen we op basis van onderzoek

Met wie ga je werken?
Online Advies is een groeiende afdeling met zo’n 40 collega’s. Samen vormen wij een veelzijdig team dat bestaat uit online adviseurs, projectleiders, productmanagers, product owners, architecten en UX-experts. Het centraal stellen van de gebruiker, het streven naar kwaliteit en de informele sfeer typeren ons. Zo kunnen we stevig discussiëren over de inhoud om vervolgens gezamenlijk een terrasje te pakken (en daarvoor zitten we op de perfecte locatie in hartje Den Haag!). Meer weten over wat we doen? Kijk op https://www.platformrijksoverheidonline.nl/online-advies.

Als Online Architect maak je deel uit van het ‘Team Online Architectuur en Kwaliteit’, bestaande uit 9 gedreven collega’s. Dit team is verantwoordelijk voor zowel de infrastructuur als de software-architectuur van PRO, inclusief bijbehorende kwaliteits- en beveiligingsrichtlijnen.

“We weten nu ook nog niet precies waar we over 4 jaar staan. We gaan dat zelf ontdekken.”
Michel, architect bij Online Advies

Wie ben jij?
Jij beweegt je makkelijk op verschillende niveaus en kunt omgaan met verschillende belangen. Je geeft je mening en staat daarvoor, maar beweegt ook mee om tot een oplossing te komen. Daarbij spreek je de taal van gebruikers en opdrachtgevers, maar ook van de ontwikkelaars. We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van nieuwe trends die ons vakgebied raken. Die kennis delen we actief met elkaar. Dat je creatief bent en met voorstellen komt, maar wel op basis van feiten en data. En als het nodig is, verzamel je je eigen data door met collega’s een onderzoek op te zetten. Tot slot ben je een echte teamspeler met een goed gevoel voor humor.

Functie-eisen


 • HBO- of universitaire opleiding (technische informatica is een pre);
 • Spreekt en schrijft Nederlands;
 • Blijft graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen je vakgebied en maakt jezelf snel meester van nieuwe technologieën;
 • Kennis van en ervaring met cloudtechnologie (CDN, Enterprise Kubernetes platform zoals Red Hat OpenShift, Continuous Integration, Delivery, Deployment);
 • Kennis van beveiliging van webapplicaties zoals de OWASP Top 10 en ervaring in het handhaven;
 • Kennis van de werking van web services/API’s;
 • Ervaring met transitie van 'on-premise' naar cloudtechnologie en clouddiensten is een pré;
 • Ervaring met scrum/agile/devops werken is een pré.

Voldoe jij (nog) niet aan één of meer van deze eisen, maar denk je wél geknipt te zijn voor deze functie? Geef dan in je motivatiebrief aan waarom we jou zeker willen ontmoeten!

Competenties
 • Samenwerken
 • Bestuurs-sensitiviteit
 • Overtuigingskracht
 • Netwerken
 • Flexibiliteit
 • Creativiteit
 • Plannen en organiseren

Arbeidsvoorwaarden


 • Salarisniveau schaal 12
 • Maandsalaris
  Min €4.278 – Max. €6.320 (bruto)
 • Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur 1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden


Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.


Bijzonderheden


De functie betreft een vertrouwensfunctie. Een screening maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.

Het ministerie gaat zorgvuldig om met verstrekte gegevens. Solliciteren is instemmen met gegevensverwerking en bewaren t.b.v. de sollicitatieprocedure. Na afronding van de selectieprocedure worden uw gegevens binnen 6 weken vernietigd.


Meer over de functiegroep (Senior) Adviseur

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

Meer over jouw toekomstige afdeling

Online Advies ontzorgt ministeries en andere organisaties binnen het Rijk met online communicatiemiddelen van hoogwaardige kwaliteit. Van websites, online magazines en maatwerk applicaties tot e-mail nieuwsbrieven, statistieken en webarchivering. Ook wordt er geadviseerd over de inzet van online media bij landelijke campagnes.

Online Advies is onderdeel van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC). DPC is een agentschap van het ministerie van Algemene Zaken en helpt rijksoverheden in hun communicatie met publiek en professionals.

DPC staat voor overheidscommunicatie, die aansluit bij wat mensen nodig hebben. Dat doen we door te onderzoeken wat er speelt in de samenleving en binnen het ons vakgebied. Die kennis delen we vervolgens met communicatieprofessionals binnen de overheid en vertalen we ook naar onze eigen producten en diensten. Denk daarbij aan de begeleiding van landelijke campagnes (zoals de donorregistratiecampagne) en publieksinformatie via Rijksoverheid.nl en het landelijk telefoonnummer 1400. Ook verzorgt DPC opleidingen, communicatie capaciteit, advies over beeldgebruik, media-inkoop en het rijksbrede intranet. Zo verbeteren we de overheidscommunicatie en brengen we overheid en samenleving dichter bij elkaar.

Ministerie van Algemene Zaken

Het ministerie van Algemene Zaken is een relatief klein departement. Met circa 500 medewerkers bevorderen wij het algemeen regeringsbeleid. Onze belangrijkste taken zijn de ondersteuning van de minister-president bij de coördinatie van het algemene regerings- en communicatiebeleid. Bekende informatie- en adviesorganen zijn het Kabinet Minister-President, de Rijksvoorlichtingsdienst en de Dienst Publiek en Communicatie.

De Rijksvoorlichtingsdienst verzorgt de woordvoering van de minister-president en het kabinet en is verantwoordelijk voor de voorlichting over het algemeen regeringsbeleid, de minister-president en het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast verzorgt de dienst de communicatie over en begeleiding van de publieke optredens van het koninklijk huis in binnen- en buitenland.

Ook het bureau van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering, is onderdeel van ons ministerie. De dienst Financieel-Economische Zaken en de directie Bedrijfsvoering ondersteunen de activiteiten van bovengenoemde organisatieonderdelen.

Meer informatie over de organisatie: http://www.minaz.nl.

Ministerie van Algemene Zaken

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Jolanda Frankhuisen

[email protected] 06-25657102

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:

Natasja Blommaert, Personeelsadviseur

[email protected] 06-25340423

Hoe te solliciteren

Om op deze vacature te solliciteren, moet u machtigen op onze website. Als je nog geen account hebt, registreer je.

Plaats een CV

Vergelijkbare vacatures

Personeelsplanner

HagaZiekenhuis, Den Haag, Zuid-Holland
€ 2.832 - € 3.824 per maand
3 dagen geleden
HBO bachelor/master 24 uur per week 2.832,- tot 3.824,- Den Haag Ben jij een kei in organiseren en het overzicht bewaken? Word jij enthousiast van het oplossen van complexe puzzels? Dan is het plannen van personeel, in een krappe arbeidsmarkt, een mooie uitdaging die jij vast niet uit de weg gaat! Functieomschrijving Jouw nieuwe baan Je krijgt als personeelsplanner de...
HagaZiekenhuis

Draughtsman/3D Modeler

Dinel Group, Den Haag, Zuid-Holland
4 dagen geleden
Waarom Dinel? Ervaren betrokken vakmensen De allerbeste kandidaat Focus op groei en ontwikkeling Draughtsman/3D Modeler Draughtsman I 3D Modeler Organisatie- en afdelingsomschrijving As Draughtsman / 3D Modeler, you are primarily focused on producing 2D general layout drawings and 3D parametric model deliverables for electrical equipment and modular structures. Functie-omschrijving Additionally, you will support the multiple modular structures engineers with their...
Dinel Group

Informatiebeveiligingscoördinator

SSC-ICT (Ministerie van BZK), Den Haag, Zuid-Holland
1 week geleden
Functieomschrijving Ruim 50.000 collega’s bij de Rijksoverheid rekenen op informatie en data die voldoet aan veiligheidseisen, vertrouwelijkheid en integriteit. SSC-ICT zorgt ervoor dat hun werkplekken veilig zijn voor securityrisico’s. Als Informatiebeveiligingscoördinator ben je de verbinder tussen verschillende afdelingen en IT-security. Je zorgt er samen met je team voor dat security gegarandeerd én controleerbaar is. Als security-aanspreekpunt voor de afdeling Rijkswerkomgeving...
SSC-ICT (Ministerie van BZK)