Controlemedewerker MKB op WO-niveau

De Belastingdienst


Datum: 2 weken geleden
Stad: Emmen, Drenthe
Salaris: € 3.662 - € 7.094 per maand
Contract type: Voltijd
De Belastingdienst

Net als bij een jaarrekening controle gaat het bij de controle van fiscale aangiften om de volledigheid, juistheid en tijdigheid van de verantwoording van de transacties. In jouw rol met een academisch werk- en denkniveau bij de Belastingdienst toets je of specifieke fiscale wet- en regelgeving juist is toegepast. En je raadpleegt ook de controle dossiers van de externe accountant om te voorkomen dat dubbel werk wordt gedaan.

Ons kantoor kenmerkt zich door een goede sfeer met een open en informele cultuur. We werken zowel thuis als op kantoor. Met elkaar in verbinding blijven, samenwerken en leren van elkaar is belangrijk. Kom jij ons team in Emmen versterken? Bij instroom krijg je een persoonlijk “buddy” toebedeeld. We vinden een warm ontvangst, begeleiding en een zachte landing in de organisatie en het team erg belangrijk.


Dit doe je bij de Belastingdienst


Als controlemedewerker doe je boekenonderzoeken bij de bedrijven en behandel je complexe vraagstukken over alle voorkomende belastingen, zoals inkomensheffing, loonheffingen, omzetbelasting en vennootschapsbelasting. Je werkt vanuit huis en kantoor en je bezoekt ook de MKB bedrijven zelf. Je zorgt dat je inzicht krijgt in de financiële administraties van ondernemingen, controleert ze én onderzoekt of de fiscale risico’s voldoende zijn afgedekt. Vervolgens verwerk je je bevindingen in rapportages. Het controle vak is enorm veelzijdig. Wat het nog meer leuk maakt? Je hebt een onafhankelijke rol en vormt een oordeel op basis van de feiten. Tegelijkertijd draag je bij aan transparantie, samenwerking met ondernemers en werken vanuit vertrouwen. Past dit bij jouw communicatiestijl, persoonlijke drijfveren en overtuigingen? Dan maken we graag kennis met je.

Ook krijg je op termijn mogelijk een rol in de advisering van je naaste collega’s bij de uitvoering van hun onderzoeken. Deze rol om de vaktechnische kwaliteit te borgen noemen we vaktechnisch aanspreekpunt (VTA).Een bijzondere baan, omdat...
 • Je hebt een uitstekende kennis van de toepassing van de vaktechniek in de onderzoeken en vindt het leuk om collega’s te ondersteunen in de vaktechnische ontwikkeling van hun vak.
 • Je kan optreden als vraagbaak op kantoor.
 • Je bent betrokken bij het formuleren van gepast toezicht.


Mijn werk is afwisselend. De ene dag zit je bij een ondernemer aan de keukentafel, de andere dag bij een grote (internationale) MKB-onderneming en de volgende dag krijg je een complexvraagstuk op je bureau. Het enige wat wel altijd hetzelfde is, is dat je nooit vooraf kunt inschatten hoe een onderzoek gaat lopen, je zult dus snel moeten schakelen en reageren op hetgeen tijdens het onderzoek gebeurd. Als controle specialist I bij MKB krijg je hoe dan ook te maken met complexiteit. Ook de manier waarop wij met de ondernemers en adviseurs communiceren zorgt voor de nodige reactie. Tot op zekere hoogte heb je dus zelf in de hand hoe de onderzoeken lopen. Deze verantwoordelijkheid en autonomie maakt het werk nog leuker en interessanter!”- een medewerker groepsfunctie I in het controle proces.


Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt minimaal drie jaar ervaring met het uitvoeren van jaarrekeningcontroles
 • Je hebt aantoonbaar WO werk- en denkniveau
 • Je hebt affiniteit met de fiscaliteit
 • Inschrijving als RA in het register is een pre.
 • Of je bent bereid om intern de opleiding van accountant naar accountant bij de Belastingdienst te volgen

Jouw competenties
Moed Organisatiesensitiviteit Oordeelsvorming Samenwerken Overtuigingskracht
Directie Midden- en Kleinbedrijf

Bijzonderheden


We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Neem in de bestandsnaam jouw voor- en achternaam op. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
 • De selectiegesprekken vinden plaats op 8 maart in Emmen.

Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.


De organisatie

Belastingdienst


Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl


De afdeling -
Directie Midden- en Kleinbedrijf


De directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van circa 3,1 miljoen verschillende zaken die vallen onder de noemer midden- en kleinbedrijf. Dit zijn 1,6 miljoen ondernemers, 300.000 stichtingen en verenigingen en de groeiende groep van 1,2 miljoen particulieren (bijvoorbeeld zonnepaneelhouders). De directie MKB levert een bijdrage aan de missie van de Belastingdienst en geeft op de volgende manieren invulling aan de uitvoerings- en toezichtstrategie van de Belastingdienst:

 • Snelle, betrouwbare en zorgvuldige behandeling
 • Deskundige en persoonlijke ondersteuning
 • Effectief toezicht en fraudebestrijding
 • Wendbare en toekomstbestendige organisatie

De directie MKB streeft ernaar dat bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende acties van de Belastingdienst. De directie MKB is binnen de Belastingdienst verantwoordelijk voor de uitvoering van de integrale overheidssamenwerking, met o.a. gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie. Daarnaast voert de directie werkzaamheden uit voor de gehele Belastingdienst, bijvoorbeeld op het gebied van deurwaarderij en waardeonderzoek. Ook het toezicht door middel van controle op de belangrijkste belastingwetten en processen, zoals de Inkomensheffing (winst en niet-winst), Loonheffing, Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting. Daarnaast is de invordering van verschuldigde belastingen een belangrijk onderdeel van het werk.

Er werken ongeveer 7.000 medewerkers binnen de directie MKB. Zij werken vanuit 20 locaties in het land.

Hoe te solliciteren

Om op deze vacature te solliciteren, moet u machtigen op onze website. Als je nog geen account hebt, registreer je.

Plaats een CV

Vergelijkbare vacatures

Service Tech

Six Star, Emmen, Drenthe
4 dagen geleden
You’re the best and you want to join a team that appreciates you, where you can create your own opportunities. Who We Are We keep on growing because we only hire the best, and our customers love us for it. What you don’t know is what it’s like to be a part of a team like this. How much you...
Six Star

Maintenance Tech

Six Star, Emmen, Drenthe
4 dagen geleden
The Role We’re looking for exceptional maintenance technicians to deliver the most efficient, highest quality customer experiences in residential HVAC repair. As an HVAC maintenance technician, you will work as part of a dynamic and passionate team to demonstrate technical competency and ensure desired sales metrics. You will diagnose and repair heating and cooling systems and lead customers to informed...
Six Star

Maintenance Tech

Six Star, Emmen, Drenthe
1 week geleden
The Role We’re looking for exceptional maintenance technicians to deliver the most efficient, highest quality customer experiences in residential HVAC repair. As an HVAC maintenance technician, you will work as part of a dynamic and passionate team to demonstrate technical competency and ensure desired sales metrics. You will diagnose and repair heating and cooling systems and lead customers to informed...
Six Star