Juridisch medewerker

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)


Datum: 2 weken geleden
Stad: Utrecht, Utrecht
Contract type: Voltijd
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Functieomschrijving

Heb je affiniteit met het juridische werkveld en heb je er altijd al van gedroomd om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te vertegenwoordigen in juridische aangelegenheden? Ben je enthousiast over dierenwelzijn en voedselveiligheid? Dan is de rol van Juridische Medewerker bij de NVWA op jouw lijf geschreven!

In de rol van Juridisch Medewerker kom je te werken binnen de Directie Strategie, op de afdeling Juridische Zaken, en maak je deel uit van Team Bestuurlijke Maatregelen LNV 2. Dit team bestaat uit 17 gedreven collega's, en gezamenlijk zijn jullie verantwoordelijk voor het onderzoeken en beoordelen van Rapporten van Bevindingen (RvB) met betrekking tot de Wet dieren, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Plantgezondheidswet, en de Wet natuurbescherming. De bijdrage van dit team is van essentieel belang om de missie van de NVWA te verwezenlijken: het vergroten van de product- en voedselveiligheid, het behoud van het welzijn van dieren en natuur, en het handhaven van de gezondheid van dieren.

Wat ga je doen?
Binnen Team Bestuurlijke Maatregelen LNV 2 ligt de focus op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Nadat de inspecteurs van de NVWA of collega-inspectiediensten inspecties of keuringen hebben afgerond, worden overtredingen vastgelegd in een RvB. Deze RvB wordt ingediend bij de afdeling Juridische Zaken, Team Bestuurlijke Maatregelen. Afhankelijk van de aard van de overtredingen wordt bepaald binnen welk werkterrein deze vallen, en wordt de RvB behandeld door Team Bestuurlijke Maatregelen LNV 2. Als Juridisch Medewerker beoordeel je RvB's vanuit de directies Handhaven, Keuren en Extern NVWA. Je onderzoekt de juridische inhoud en bewijsvoering, je stelt voornemens en besluiten op, en je bepaalt boetes en maatregelen. Vanuit je juridische expertise houd je toezicht op bestuurlijke boetes en maatregelen. Je speelt ook in op ontwikkelingen, zoals beleidswijzigingen en dringende bestuurlijke maatregelen, en bedenkt oplossingen voor nieuwe zaken. Je zorgt ervoor dat alle taken binnen de gestelde termijnen worden afgerond en hecht veel waarde aan kwaliteit. Als er vragen van belanghebbenden zijn, handel je deze op een professionele manier af. Binnen het team werken we volgens het principe van collegiale toetsing.

Daarnaast geef je advies over RvB's vanuit diverse onderdelen, waarbij je gebruikmaakt van je up-to-date kennis van wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Je draagt actief bij aan de verdere ontwikkeling van de afdeling door proactief verbeteringen voor te stellen, oplossingen aan te dragen en nieuwe ideeën te initiëren. In al je activiteiten weerspiegel je de kernwaarden van de NVWA: transparantie, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en professionaliteit.

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van de vacature? Reageer dan snel en wie weet ben jij onze nieuwe collega!

Functie-eisen

Een open cultuur en goede sfeer zijn voor jou belangrijk en dit draag jij ook uit. In jouw werk ben jij continu gericht op verbetering van de aanpak. In hectische situaties houd jij je hoofd koel, stel jij prioriteiten en breng jij focus aan. Jij weet om te gaan met conflictsituaties en communiceert op professionele wijze. Jij hebt de vaardigheid om nieuwe kennis in bestaande werkwijze te integreren en weet deze toe te passen. Jij bent zorgvuldig en accuraat. Jij vindt het leuk om in een team te werken en bij te dragen aan de gezamenlijke teamdoelstellingen. Tot slot ben jij communicatief vaardig, omgevingsbewust en heb je overtuigingskracht.

Daarnaast zien wij graag het volgende:

 • Een afgeronde Hbo-opleiding, bij voorkeur in een juridische richting.
 • Affiniteit met LNV wet- en regelgeving en de agrarische sector is mooi meegenomen.
 • Je hebt ervaring met het toepassen van relevante wet- en regelgeving.
 • Goede basisvaardigheden in advisering.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Arbeidsvoorwaarden

  Salarisniveau schaal 9 Maandsalaris Min €3.165 – Max. €4.440 (bruto) Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd Minimaal aantal uren per week 32 Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Wat bieden wij jou?

 • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie.
 • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • Waar de functie het toelaat bieden we jou de ruimte om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
 • Er heerst een prettige werksfeer binnen de verschillende locaties en het hoofdkantoor is gevestigd op loopafstand van het Centraal Station in Utrecht.


Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof, kun je uren verkopen voor geld of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk- en NVP-sollicitatiecode.
 • Voor werken bij de NVWA is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
 • Betreft het een vacature met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op vast, dan wordt het vaste contract allereerst voorafgegaan door een jaarcontract. Bij gebleken geschiktheid volgt in beginsel na een jaar omzetting in een vast contract voor onbepaalde tijd.
 • Betreft het een vacature met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op vast, maar heb jij al een vast dienstverband als rijksambtenaar? Dan behoud je dit vast dienstverband.
 • Betreft de vacature in eerste instantie een functie voor bepaalde tijd, dan wordt deze vacature niet opnieuw opengesteld als deze functie vast ingebed kan worden in de organisatie en de (in eerste instantie) tijdelijke vacature vervuld werd door een interne medewerker met een vast dienstverband.
 • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.
 • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Een uitgebreide screening A of B door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kan een vereiste zijn voor een aantal functies bij de NVWA, o.a. bij de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD).
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer over de functiegroep Medewerker Behandelen en Ontwikkelen

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.


Meer over jouw toekomstige afdeling

De divisie Juridische Zaken (JZ) staat voor de juridische kwaliteit van het werk van de NVWA. Toezicht kan alleen effectief en doelmatig zijn als het voldoet aan de eisen van het recht. De divisie bewaakt dit in de uitvoering van al haar taken en levert een actieve bijdrage leveren aan toezicht, handhaving en dienstverlening door de NVWA. De verankering in de directie Strategie zorgt voor checks and balances ten opzichte van de directies Handhaven en Keuren. Ondanks verankering in de directie Strategie blijft JZ NVWA-breed actief met nauwe relaties en taken op het terrein van de directies Handhaven, Keuren, CFO/Financiën en Bedrijfsvoering.


De taken van JZ zijn:

 • (strategische) advisering aan de Directieraad van de NVWA en de andere organisatie-onderdelen, waaronder advisering in crisissituaties (bijv. bij dierziekten)
 • het nemen van handhavingsbesluiten (bestuurlijke boetes, bestuursdwang e.d.), besluiten op bezwaar en het voeren van beroepsprocedures bij de rechter
 • Actieve en passieve openbaarmaking (Wob)

De divisie JZ bestaat uit negen teams:

 • team JZ Advisering
 • team Bestuurlijke Maatregelen LNV 1 (werkterrein Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
 • team Bestuurlijke Maatregelen LNV 2 (werkterrein Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
 • team Bestuurlijke maatregelen VWS 1 (werkterrein Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
 • team Bestuurlijke maatregelen VWS 2 (werkterrein Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
 • team Bezwaar en Beroep LNV
 • team Bezwaar en Beroep VWS
 • team Openbaarmaking
 • team JZ Bedrijfsbureau

De divisie Juridische Zaken biedt een uitdagende werkomgeving, waarin enthousiast en collegiaal wordt
samengewerkt en medewerkers volop ontwikkelmogelijkheden hebben.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consumenten vertrouwen we daar gewoon op, voor ons is dat vanzelfsprekend

Maar we vergeten soms dat bedrijven dagelijks hard werken aan die hoge standaard. Dat het voor ondernemers niet altijd makkelijk is om aan alle geldende wet- en regelgeving te voldoen. We vergeten ook dat de overheid daarop toeziet. Veiligheid klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet

Wat doet de NVWA?
De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken dagelijks hard om die standaard te behouden. In gesprek met ondernemers in de horeca, de slachterijen, de plantenteelt en met andere producenten ziet de NVWA toe op de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, natuur en milieu. Met (inter)nationale wet- en regelgeving in de hand. We gaan uit van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op. In het belang van de samenleving

Wij kijken scherp waar de grootste risico’s zitten en waar toezicht het hardst nodig is, zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren. Ook heeft de NVWA een belangrijke rol bij exportkeuringen en bij de import van producten in Europa

Waar staat de NVWA voor?
De NVWA is verantwoordelijk voor het toezicht op dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid, productveiligheid, tabaks- en alcoholontmoediging, plantgezondheid en natuur en milieu

De Rijksoverheid streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever. Dat maakt het werk waardevol en uitdagend

De NVWA is een Agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Adrie Flipsen-Nuijten

06-52021434

Hoe te solliciteren

Om op deze vacature te solliciteren, moet u machtigen op onze website. Als je nog geen account hebt, registreer je.

Plaats een CV

Vergelijkbare vacatures

scrummaster Digitaal Politie Contact

Politie, Utrecht, Utrecht
€ 3.218 - € 5.782 per maand
5 dagen geleden
Wil jij bijdragen aan een veiliger Nederland? Word een belangrijke schakel als scrummaster bij de politie in het cluster Digitaal Politie Contact (DPC) en help burgers én onze politiecollega’s met essentiële softwareapplicaties. Samen werken we volgens ons eigen Scaled Agile politiemodel, waarbij jouw expertise cruciaal is om ontwikkeling en onderhoud van vitale systemen te leiden. Sta aan de frontlinie van...
Politie

Senior Communicatieadviseur, specialisatie leiderschapscommunicatie

Yacht, Utrecht, Utrecht
1 week geleden
FunctieomschrijvingFunctiebeschrijving:Een bijdrage leveren aan een financieel gezond Nederland. Dat is de belangrijkste taak van de Belastingdienst. Zo zorgen wij ervoor dat wat de samenleving belangrijk vindt, kan worden betaald. Burgers en bedrijven staan centraal bij ons en heldere communicatie is een belangrijke factor om hen goed van dienst te zijn. En jij als senior communicatieadviseur levert in die communicatie een...
Yacht

informatiemanager Cyber en Electromagnetic Activities (CEMA)

Ministerie van Defensie, Utrecht, Utrecht
1 week geleden
Functieomschrijving Werken bij het ministerie van Defensie maar niet als militair? Word informatiemanager Cyber en Electromagnetic Activities (CEMA) binnen de IT van Defensie! Als je kiest voor een baan bij Defensie, dan kies je voor maatschappelijk relevant werk. Je draagt echt iets bij aan een veilig Nederland. Naast 40.000 beroepsmilitairen werken er ook nog zo’n 20.000 burgers bij Defensie. Wil...
Ministerie van Defensie